Loader

NIEUWS

header-persoon

Wilt u meer informatie?

Neem direct contact op
« Terug naar overzicht

LENTINK BV BEHAALT CSR RATING

maandag 19 september 2016

WAT BETEKENT CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY VOOR BEDRIJVEN?

CSR: Corporate social responsibility is een breed begrip, dat niet gemakkelijk op sluitende wijze is te definiëren. Over het algemeen wordt eronder verstaan dat organisaties bij hun doel om winst te maken (‘profit’), rekening houden met sociale aspecten (‘people’) en ecologische consequenties (‘planet’).

In de 21e eeuw kunnen organisaties er eigenlijk niet meer omheen: het is namelijk een morele plicht tegenover mens, maatschappij en milieu.

INTEGRALE AANPAK

Hoe kunnen organisaties invulling geven aan dit concept? Allereerst is een integrale aanpak belangrijk. De gehele keten van je bedrijf moet erop zijn ingericht, met moet verweven zijn in alle bedrijfsaspecten. Van het produceren tot P&O en van ICT tot het inkoopbeleid. Bij iedere beslissing moet je CSR in het achterhoofd houden. Steeds moet je je afvragen: hoe kunnen we in deze situatie de menselijke én de ecologische aspecten respecteren?

Wat betreft ‘people’ kan een organisatie bijvoorbeeld mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven, medewerkers stimuleren om gezond te leven en het opleidingsniveau van het personeelsbestand opschroeven. Bij het ‘planet’-aspect kun je denken aan energiebesparende maatregelen, het verbannen van zeer schadelijke producten (denk aan chloor of oude dieselmotoren) en recycling. Dit soort maatregelen kunnen resulteren in ‘profit’. Gezondere werknemers leiden bijvoorbeeld tot minder ziekteverzuim, terwijl energiebesparende maatregelen zoals (led-)lampen die werken op basis van bewegingssensoren een lagere stroomrekening opleveren.