Loader

NIEUWS

header-persoon

Wilt u meer informatie?

Neem direct contact op
« Terug naar overzicht

Lentink investeert fors in poedercoat-line

woensdag 11 december 2019

Nieuwe investering gerobotiseerde poedercoatlijn voor 2020 vrijgegeven!

Lentink combineert maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) met besparen door investeringen.

Als koploper met twee high quality poedercoatlijnen, heeft Lentink zich ook nu weer laten overtuigen om opnieuw te investeren in een laatst door Indufinish geïntroduceerde “State of the art” robot poedercoat lijn. De vertrouwde betrouwbaarheid en de nog hogere kwaliteit, gecombineerd met diverse optimalisaties op het gebied van milieu en energie verbruik, hebben Lentink snel doen overtuigen dat dit de juiste keuze zal zijn voor het aankomend productie jaar gezien de gestaag oplopende productiekosten. Energieprijzen hebben zich in de laatste jaren vermenigvuldigd, terwijl de energiebehoefte continu met 2% wereldwijd blijft groeien.

Lentink heeft al in eerdere publicaties al aangegeven de verantwoordelijkheid te dragen voor de effecten van zijn bedrijfsactiviteiten op mens, milieu en bedrijfsvoering. Lentink maakt bewuste keuzes m.b.t. nieuw te investeren machines om een balans te bereiken tussen People, Planet en Profit.

De mogelijkheden van Indufinish

De huisleverancier van Lentink op het gebied van poeder coaten heeft een pakket aan besparende maatregelen voor de door haar te leveren installaties ontwikkeld. Naast  maatschappelijk verantwoord zijn die ook nog eens financieel interessant voor Lentink.

Isolatie van verwarmde zones in de units, zorgen voortaan voor minder energie verlies.

Bij de voorbehandeling wordt er veel lucht en vloeistof uitgestoten wat voor een groot deel van het energieverbruik zorgt. Door middel van een luchtsluisconcept met tegenstroom worden beide energieverbruikers grotendeels teruggedrongen wat tot de nodige energie besparing leidt. Ook het toepassen van een HR i.p.v. een VR verwarmingsketel zorgt wederom voor een extra besparing. Deze maatregelen zijn duurder in aanschaf maar uiteindelijk goedkoper in het dagelijks gebruik en het minder verbruik van fossiele energie is vervolgens weer positief voor het milieu.

Andere energieverbruikers zijn de diverse elektrische motoren in zo een gerobotiseerde poedercoatlijn. D.m.v. frequentieregelaars worden alle motoren optimaal afgestemd op het op dat moment specifiek lopende product proces. Zodoende wordt er altijd gegarandeerd een minimale hoeveelheid aan energie verbruikt.

Energie terugwinning

Doordat de producten in de poedercoatlijn verschillende fasen moeten doorlopen waarbij het product 3 keer wordt verwarmt dan wel weer moet worden afgekoeld, is het mogelijk die hoge uithardingswarmte te hergebruiken in twee van de voorgaande verwarmingsstappen. Door de hete verwarmde producten a 90 t/m 180 graden door een warmtewisselaar te laten lopen kunnen we de producten vervolgens laten afkoelen in de warmtewisselaarcabine die de warmte van de producten in die afkoelfase gebruikt om in de voorgaande fasen de producten voor te verwarmen om te kunnen drogen. Het hergebruiken heeft ergonomisch als voordeel dat de omgevingstemperatuur in de zomer niet ondragelijk hoog meer oploopt voor de medewerkers in de werkruimte.

Door het werken met grotendeels afgeschermde ruimtes waarin de producten worden bewerkt is er weinig lucht verplaatsing. Dat dit gegeven de kwaliteit van het poeder coaten ook zeer ten gunste komt spreekt dan ook voor zich. Een optimaal spuitresultaat zal hier het gevolg van zijn. Met nog minder poeder en energieverlies en het nog sneller en beter kunnen reinigen van de apparatuur, geven Lentink de mogelijkheid om de aankomende jaren zijn klanten kwalitatief te kunnen blijven bedienen. Onze mensen die werkzaam zijn in onze poedercoat afdelingen, zien de nieuwe installatie dan ook met veel vertrouwen tegemoet.