Loader

NIEUWS

header-persoon

Wilt u meer informatie?

Neem direct contact op
« Terug naar overzicht

Proefstampen bij Buja

donderdag 5 maart 2020

Vrijdag 28-2-2020

Proefstampen bij Buja Metaal.

De ATV-middag goed besteed.

Vrijdag zijn wij met vier man van de afdeling Lentink front-office vertrokken richting Buja Metaal, onze grootste toeleverancier in Nederland op het gebied van productiegereedschappen. Wij van Lentink Front-office waren tot op heden nog nooit in de gelegenheid geweest Buja te bezoeken terwijl wij veel met hun te maken hebben als organisatie die een groot deel van de benodigde gereedschappen bij hun inkoopt. Rond half twee arriveerden wij op de plaats van bestemming en werden daar opgewacht door Frans Jansen, oprichter en eigenaar van Buja. Zoals afgesproken hebben wij eerst een grote Brabantse bak koffie en een broodje met hem genuttigd. Mike, de zoon van Frans, sloot zich even later ook bij ons aan. Mike vormt sinds een aantal jaren samen met zijn vader de directie van Buja, maar vader Frans van 71 jaar is nog dagelijks te vinden in en rondom het bedrijf wat hij recent nog geheel heeft laten verbouwen.

Na de lunch kregen wij de rondleiding. Frans vertelde vol passie hoe het in 1980 allemaal begon in een kleine fabriekshal. Nu 40 jaar later staat er een mooie gereedschapsmakerij en heeft Buja 17 medewerkers in dienst die dagelijks geavanceerde machine en gereedschapsonderdelen produceren. Buja produceert o.a. hoogwaardige technische onderdelen voor ASML in Eindhoven d.m.v. 5-assige freesmachines waarvan het frame en de koeling continu op 21 graden worden gehouden. Ze werken met diverse machines in het duizendste bereik zoals freesbanken, draadvonkers (EDM) en slijpmachines. Een speciale meetkamer is ingericht om de producten tussentijds en na het gereed komen te kunnen controleren.  Het bedrijf is groter dan wat wij aanvankelijk hadden verwacht van een Nederlandse gereedschapsmakerij. Wat ons heel erg aansprak was de orde en netheid in het bedrijf wat wij ook bij Lentink als belangrijkste voorwaarde zien van het voeren van een gezonde bedrijfsfilosofie, orde en netheid. De mensen werken er gestructureerd en netjes houden de werkplek samen schoon. Dit is ook te zien aan de mooie, strakke gereedschappen die meestal probleemloos bij ons worden uitgeleverd om productie mee te kunnen draaien.

Vol trots laten Frans en Mike ons hun machinepark zien; veel grote freesbanken, draadvonkers, slijpmachines en een 500-Tons pers om gereedschappen uit te kunnen proberen voordat ze naar de klant gaan om uitgeprobeerd en in productie genomen te worden. Perfect om te kunnen testen voordat de gereedschappen naar de klant gaan om grote series te draaien. Wat mij opviel tijdens deze rondleiding is dat Buja van A tot Z alles in eigen huis doet. Van het tekenen, produceren, tot het testen van de productiegereedschappen. Op elke afdeling krijgen we tekst en uitleg. Bijzonder om te zien wat je van een stuk staal of aluminium allemaal voor mooie gecompliceerde producten kunt maken. Buja maakt voor Lentink veel volg-snij-buig en transfer gereedschappen, (stempels genoemd) en die zien wij ook terug bij hun in de fabriek waar ze nog de nodige (onder)delen aan het aanmaken zijn, die vervolgens tot een volwaardig gereedschap samengesteld zullen worden. Na de rondleiding werd de dag op een toepasselijke manier afgesloten in een etablissement letterlijk op de rand van de grens met België.

Namens Bob, Ruben en ik zelf, willen wij "lange" Frans, Mike en Martien (Lambik) hartelijk bedanken voor jullie Brabantse gastvrijheid en leerzame middag.

 

Verslag: Tim Bennink (roepnaam Tom)