Loader

NIEUWS

header-persoon

Wilt u meer informatie?

Neem direct contact op
« Terug naar overzicht

De barometer

zaterdag 13 februari 2021

De barometer: stand van zaken m.b.t. Lentink

Voorwoord:

Lentink informeert met regelmaat diegene die geïnteresseerd zijn in Lentink als onderneming met publicaties zoals deze, door ze op de hoogte te houden van de huidige en komende ontwikkelingen. Gezien de huidige winterse omstandigheden hebben we deze editie dit keer de “barometerstand” genoemd. Die verwijst met een knipoog naar het weer van dit moment, maar vanzelfsprekend ook naar de stand der zaken in onze branche. Op het moment van schrijven zijn we bij Lentink bezig alle toegangswegen vrij begaanbaar te maken van sneeuw. Ook intern zijn er enkele zaken die door de hevige sneeuwval aangepakt moeten worden, zoals een uitgevallen cv-ketel en sneeuw op de daken. Daken en dakramen die zwaar belast worden door het gewicht van de drie tot vier meter hoge sneeuwmassa daarop. Een deel van onze daken wordt en is uit voorzorg ontdaan van enkele sneeuwduinen.

Een familie bedrijf; schouder aan schouder sneeuwscheppen samen met jouw mensen. 

Continuïteit:

In een eerdere publicatie van maart 2020, hebben wij de lezers van het artikel proberen deelgenoot te maken, hoe Lentink als organisatie in deze coronatijd positief blijft doorpakken en hoe wij intern en extern omgaan met de maatregelen en de gevolgen van politieke overheidsbeslissingen die direct gevolgen hebben voor ons allemaal. Lentink probeert op basis van de ons opgelegde landelijke en Europese maatregelen constant (bij) te sturen en voor zover mogelijk in te schatten waar nieuwe maatregelen intern genomen moeten worden om de productie zo goed mogelijk door te laten lopen. De 24/7 uitdaging voor Lentink om klanten tevreden te houden met de te leveren kwaliteit en aantallen, wordt er door de corona omstandigheden niet eenvoudiger op gemaakt. Op dit moment is Lentink voor een deel afhankelijk in welke mate klanten hun producten kunnen blijven samenstellen met de diverse inkoopdelen die zij uit China betrekken. Indien zij die onderdelen niet op tijd of helemaal niet geleverd krijgen, dan kunnen zij hun producten niet afbouwen aan hun eigen productie baan, met als gevolg dat zij geen nieuwe metalen producten van Lentink nodig hebben, omdat hun productielijn stil is komen te vallen. Wij horen dan ook steeds vaker het geluid dat door de corona grote ondernemingen letterlijk met de neus op de feiten zijn gedrukt, omdat wij met zijn allen te veel afhankelijk zijn geworden van producten uit het verre oosten.

hete staalrol na de eerste keer walsen uit de hoogovens

Inkoopprijzen en grondstof:

Helaas is er in de branche vanaf eind 2020 een nieuw probleem bijgekomen: het verkrijgen van grote hoeveelheden ruw staal voor de huidige productie. De materiaalprijzen waren eind 2020 al aan het stijgen, maar het daadwerkelijk geleverd krijgen blijkt een nog groter probleem te worden. Lentink heeft zich al vroeg aan het eind van het jaar proberen in te dekken door genoeg materiaal (staal) onder contract voor zijn klanten vast te leggen, maar daar waar contracten letterlijk momenteel op het punt staan verscheurd te worden, hebben wij wereldwijd een nieuwe uitdaging aan te gaan om de productie niet stil te laten vallen. Op het moment van dit schrijven weet Lentink dit probleem nog samen met zijn toeleveranciers te managen. Zelfs voor klanten van Lentink die ook zelf veel ruwe grondstof verbruiken in hun productie wordt op dit moment een beroep gedaan op de inkoop van Lentink t.a.v. grondstof materialen om metalen coils en platen voor hun georganiseerd te krijgen. Ook onze grote klanten blijken veel moeite te hebben hun materiaal behoefte voor dit jaar ingedekt te krijgen. Kijken we breder dan alleen de grondstof van metaal, dan zien wij de tendens dat alles duurder aan het worden is, vooral gereedschappen voor productie, hout, kunststoffen en inkoopdelen. Machines voor in de productie zijn op dit moment weer enigszins prijs gunstig in te kopen, omdat de meeste ondernemers voor dit moment de investeringen even laten voor wat het is.

winning van erts

Investeringen:

Onder normale omstandigheden zou Lentink ook voor dit jaar de nodige investeringen vrijgeven net als in voorgaande jaren, maar de onoverzichtelijkheid van het voor ons liggende tweede corona jaar maakt de juiste besluitvorming daarin zeer moeilijk. Welke beslissingen zijn op dit moment de juiste binnen onze onderneming en welke niet? Een jaar overslaan, of toch ervan uitgaan dat we straks (?) met zijn allen een inhaalslag gaan maken in de economie? Maar als de corona nog een jaar of langer gaat duren, met alle restricties van de overheid op de maatschappij, wat dan? Onder normale omstandigheden zou Lentink voor dit jaar bijvoorbeeld in een nieuwe laser met vernieuwd platenmagazijn investeren, net als het verder uitbreiden van onze tweede lakstraat met robotunits. Het huidige onzekere economische klimaat maakt het er voor de ondernemers niet makkelijker op. Zo ook niet voor Lentink. Diverse financiële keuzes moeten vooraf gemaakt worden, en pas achteraf weten wij allen wat de juiste keuzes geweest zouden zijn, mocht het allemaal toch anders uitpakken…

6S communiceren met jouw mensen op de afdeling

Uitwisselen van informatie door communicatie:

In de media lezen, zien en horen wij hoe mensen reageren op de huidige omstandigheden, met als extra de Lock-down inclusief de avondklok restricties. Wij merken allemaal om ons heen dat mensen prikkelbaarder zijn en sommige ook een korter lontje hebben, maar dat moeten wij met zijn allen zo goed mogelijk proberen te managen. Blijf praten met jouw mensen en blijf vooral niet stilstaan, ga verder bouwen aan de medewerkers binnen jouw onderneming, dat is onze (in)stelling. Praten over beleidszaken ten aanzien van de corona, maar ook het verder doorpakken op verbeteracties binnen de onderneming die al waren ingezet of gepland waren om opgestart te gaan worden. Geef de mensen nieuwe uitdagingen om zich op te focussen zodat men even wat anders heeft om aan te denken dan continu corona. Lentink pakt onder andere intern door met de 6S werkmethodiek. Die is er op gericht de organisatie te verbeteren met de “eigen” werkplek als uitgangspunt. De medewerkers zijn allemaal zeer enthousiast over het verder optimaliseren van hun eigen werkplek, gezien de positieve resultaten. De betrokkenheid ten aanzien van 6S wordt voor elke werknemer op zijn afdeling steeds groter, ze worden zich bewust van hun eigen werk- en leefomgeving. Het in projecten werken met onze mensen geeft tevens een goed beeld van wat er op dit moment leeft in onze samenleving, maar ook dat men graag zelf hier positief met veel betrokkenheid in doorpakt. Het is weer eens wat anders dan constant dat (deprimerende) gepraat in de media over corona. Onze mensen en wij ervaren samen deze verbeteracties als een positief geluid in deze vreemde tijd. Mede door het daadwerkelijk met elkaar doorvoeren en toepassen van die verbeteracties op onze werkplekken ontstaat er een positiviteit in hun dagelijkse werkomgeving waar men toch een groot deel van de dag samen doorbrengt.

Via Microsoft teams met onze klanten en leveranciers communiceren

Nieuwe projecten:

Thuiswerken als “het nieuwe normaal” voor mensen met kantoorbanen zoals; verkopers, inkopers, engineers, ontwikkelaars en projectleiders om maar een paar voorbeelden te benoemen. Het samenwerken in “teamverband” via Microsoft teams, is momenteel één van dé manieren om met elkaar te communiceren op afstand vanuit een thuiswerkplek of volgens het oude normaal, vanuit de eigen bureaustoel op het bedrijf waar men werkzaam is. Daar waar men voor een jaar geleden nog fysiek bij elkaar aanschoof, meeting na meeting, schuift men nu “tegen elkaar aan” op het scherm van Windows teams bijvoorbeeld. Daar kan en mag dat nog.       😊

Lentink heeft altijd een continuïteit aan prijs aanvragen gehad, maar in de laatste 10 maanden is de hoeveelheid aanvragen ruim verdubbeld. Bij onze klanten lopen gezien de vele aanvragen veel nieuwe projecten, dus we mogen aannemen dat ook onze klanten ook door blijven pakken met als uitgangspunt dat het normale leven over niet te lange tijd weer van start zou moeten gaan, zodat de consument weer gaat consumeren. Op dit moment is de tendens dat de consument geld aan het sparen is in plaats van aan het uitgeven. Er wordt steeds minder gekocht door de consument, de consument ervaart een onzekere economische situatie en dat is niet goed voor de economie. Laten wij er met zijn allen aan werken om positief vooruit te blijven kijken in deze moeilijke periode, en als het zover is dat de overheid stapsgewijs weer van alles gaat vrijgeven, na de vaccinaties, moeten wij er met zijn allen ervoor gaan zorgen dat de economie weer een inhaalslag gaat maken door het geld rond te pompen in onze economie.

Als eigenaar persoonlijk betrokken, dat is de kracht van een familie onderneming

Wij staan klaar voor klanten:

Lentink als team staat klaar om bestaande en nieuwe klanten te bedienen. Lentink, een familiebedrijf in hart en nieren, geeft de klant nog die persoonlijke aandacht en ontzorging voor zover die door de klant gewenst is. Door veel technische kennis van de mogelijkheden met metaal, proberen wij de klant zoveel mogelijk de voordelen te laten inzien van de juiste productie methode keuzes. Wij produceren grote maar zeker ook veel kleine(re) producten voor diverse klanten in Europa. Wij leveren onze klanten dagelijks grote en kleine series producten toe, er is op afspraak veel mogelijk met Lentink. Producten kunnen vaak kostengunstiger en kwalitatief beter worden ontwikkeld door met elkaar hierover in gesprek te gaan. Technisch advies van Lentink is uiteindelijk bedoeld om het voordeel voor de klant te maximaliseren t.o.v. concurrenten.

Een ieder is vanzelfsprekend ten alle tijden van harte welkom bij Lentink in Varsseveld voor een vrijblijvend (technisch) gesprek. Wij wensen een ieder een gezond en corona vrij 2021 toe.