Loader

Kant afdeling

Voor grote buigbreedtes en dikke platen gebruikt men doorgaans een mechanisch hydraulisch aangedreven CNC afkantpers. Op de pers wordt een set van plooigereedschap (stempel en matrijs) geplaatst tussen de zetbalk (of ram) en de tafel. De perskracht kan mechanisch, hydraulisch, elektrisch of manueel worden gegenereerd. Hydraulische persen kunnen tot meer dan 3000 ton perskracht hebben.

Om zowel de gemaakte hoeken als de maatvoering binnen de gestelde toleranties te houden, wordt bij geavanceerde persen gebruikgemaakt van CNC-sturing, gestuurde aanslagen en zelfs lasermeting. Bij het plooien wordt een werkstuk op een matrijs gelegd, terwijl het horizontaal gepositioneerd is tegen de aanslagen. De plooihoek wordt gemaakt doordat een stempel het werkstuk in de matrijs drukt. Kanten is een metaalbewerkingstechniek voor het vervormen van een plaatmetaal.

De kantbank is aan de onderzijde voorzien van een V-vormige matrijs (mal). Met, meestal een hydraulische cilinder wordt een ‘mes’ omlaag in de V-vorm gedrukt. Hierdoor wordt het plaatmateriaal omgebogen.